CLASS CAFE BURIRAM

Up until this day, we’re not exactly sure which direction the cafe business will go in and what the growth will be like

but one of the things we’ve begun to see happening with the hottest startup businesses of the moment is how these establishments have evolved themselves to be more than just coffee houses, with the functionality of a co-working space or workshops being added into the program. CLASS Café is another example where an entrepreneur applied the aforementioned spatial model to the brand’s many branches in Nakhon Ratchasima. And when the time came for CLASS Café to expand outside of its city of origin, apart from a more diversified program, a distinctive architectural style was one of the tools employed to attract customers’ attention to the space.

While the initial brief of the project was to wrap the existing structure with a new building shell, such approach would have required the entire interior space to be fully air-conditioned, as the different additional programs would have become unified and less distinctive from each other. And for that matter, the 4 x 15-meter pavilion was constructed at the front of the project. The structure sees the presence of natural ventilation, following its ‘Sala’ (Thai pavilion) concept, which is an alternative the architect of SAR (Sake Architects) came up with to make the new addition of the cafe somewhat more interesting. Over 1,000 louvers made from metal sheets were used as the pavilion’s exterior shell. The 7.5-meter-height of the building not only facilitated great natural ventilation, but also attracts the attention of passersby commuting on Buriram-Nang Rong road. The new structure also serves as a transitional space that links the indoor and outdoor spaces of the cafe together while the elevated catwalk above the seats in the pavilion acts as a walkway that physically connects to the cafe’s multifunctional area on the second floor.

ถึงตอนนี้เราเองก็ยังไม่ค่อยแน่ใจเท่าไรว่า การเกิดขึ้นของธุรกิจยอดฮิตอย่าง “คาเฟ่” จะยังคงขยายตัวและเดินหน้าไปถึงจุดไหน แต่ที่แน่ๆ สิ่งหนึ่งที่เราเริ่มเห็นได้ชัดเจนมากขึ้นในช่วงหลังๆ มานี้ คือ การที่คาเฟ่น้อยใหญ่เหล่านี้เริ่มเปลี่ยนทิศทางจากแค่ที่นั่งดื่มกาแฟเฉยๆ ไปเป็นพื้นที่ที่มีการซ้อนทับกันของกิจกรรมอื่น ๆ ด้วย ไม่ว่าจะเป็น co-working space หรือพื้นที่จัด workshop แบรนด์คาเฟ่จากโคราช CLASS Café เองก็ถือเป็นตัวอย่างหนึ่งของผู้ประกอบการที่นำโมเดลนี้มาประยุกต์ใช้กับสาขาต่างๆ ทั่วทั้งนครราชสีมามาโดยตลอด และเมื่อถึงเวลาที่ต้องขยายสาขาออกไปนอกจังหวัดเป็นครั้งแรก นอกจากการเพิ่มโปรแกรม การใช้งานต่างๆ ที่ว่าแล้ว การเสริมความโดดเด่นด้วยสถาปัตยกรรมก็เป็นอีกทางเลือกที่ถูกนำมาใช้เช่นกัน

ถึงโจทย์ตั้งต้นของเจ้าของโครงการจะเป็นความต้องการหุ้มโครงสร้างเก่าที่มีอยู่เดิมด้วยผิวอาคารใหม่ แต่เพราะแนวทางที่ว่าจะทำให้เกิดการใช้เครื่องปรับอากาศทั้งอาคารจนทำให้โปรแกรมต่างๆ ที่มีอยู่นั้นดูไม่ค่อยแยกจากกันเท่าไร ด้วยเหตุนี้เองพาวิลเลียนขนาดกว้าง 4 เมตร ยาว 15 เมตร ที่บริเวณหน้าโครงการ ซึ่งใช้การระบายอากาศด้วยวิธีธรรมชาติตามคอนเซ็ปต์ “ศาลา” จึงเป็นทางเลือกที่สถาปนิกจาก SAR (Sake Architects) นำเสนอเพื่อเพิ่มความน่าสนใจให้กับคาเฟ่แทนวัสดุอย่าง บานเกล็ดเมทัลชีทกว่า 1,000 แผ่น ที่ถูกใช้มุงพาวิลเลียน บวกกับความสูงของอาคารกว่า 7.5 เมตรนั้น ไม่เพียงแต่จะช่วยให้ลมถ่ายเทได้ดีเท่านั้น แต่ยังช่วยดึงดูดสายตาจากผู้คนที่สัญจรผ่านไปมาบนถนนบุรีรัมย์-นางรอง ได้อีกด้วย แถมมันยังทำหน้าที่เป็นพื้นที่รอยต่อ (transitional space) ที่เชื่อมระหว่างภายนอกและภายในของ CLASS Café ในขณะที่ทางเดินแคทวอล์คที่ลอยอยู่เหนือที่นั่งในพาวิลเลียนยังเป็นเส้นทางที่ถูกใช้เพื่อเชื่อมต่อไปยังพื้นที่อเนกประสงค์บริเวณชั้น 2 ของร้านได้อีกด้วย

TEXT: PAPHOP KERDSUP
PHOTO : CHALERMWAT WONGCHOMPOO
facebook.com/classcafeburiram

Leave a Reply